Geschiedenis

De Franciscusband Leiden, kortweg Drumfanfare FBL is opgericht in mei 1945. Een aantal verkenners van de Franciscusgroep was bezig met het opruimen van het Antonius Clubhuis voor de intocht van de Canadezen, toen zij onder het podium een aantal klaroenen vonden waarop zij gingen blazen. Dit resulteerde in de oprichting van de Franciscusband Leiden. In het begin van haar bestaan was de FBL dan ook een echte verkennersdrumband en trad veel op in Leiden en omgeving.

In de jaren ’60 veranderde er een hoop. De band schakelde over van drumband naar drumfanfare en vanaf dat moment konden ook vrouwen en niet-verkenners lid worden. De FBL werd een onafhankelijke, los van de scouting opererende muziekvereniging. Het ledenaantal nam fors toe evenals het aantal optredens.

Ook kwalitatief gezien ging het beter. De FBL won in de jaren ’70 vele prijzen op concoursen en festivals. In 1977 werd de FBL kampioen van Zuid-Holland en in 1978 werd ze kampioen van Nederland in de eerste divisie. In het begin van de jaren ’80 waren er een aantal optredens voor de televisie en op belangrijke binnen- en buitenlandse evenementen.

Halverwege de jaren ’80 maakte de FBL een aantal moeilijke jaren door. Het ledenaantal liep terug, maar met een kleine maar enthousiaste groep muzikanten ging de band verder.

Sinds 1990 is de FBL er weer helemaal bovenop en met meer dan 40 leden zijn we terug als nooit tevoren. Mede dankzij de inzet en het enthousiasme van een groot aantal leden is de FBL een springlevende vereniging die nog steeds groeit. In 1992 had de band zo’n 30 optredens in binnen- en buitenland. Die optredens kunnen zijn, het meedoen aan een optocht of een concours, het geven van een show of een serenade of een concert. Verder worden er weer volop prijzen gewonnen. Zo behaalde FBL in 1998 op een concours in Noordwijkerhout de eerste prijs, die het twee jaar later opnieuw behaalde, maar nu promoveerde de band tevens naar de eerste divisie. In 2003, toen FBL voor het eerst in deze divisie uitkwam, werd met 81,7 punten opnieuw een eerste prijs gehaald, een duidelijk bewijs dat het goed gaat!

De FBL bestaat uit een gevarieerd gezelschap muzikanten van allerlei pluimage. Vaders, moeders, scholieren, studenten, jongeren en ouderen, mannen en vrouwen. Zij allen maken deel uit van het ledenbestand van de FBL. Het huidige instrumentarium bestaat uit snaartroms, grote trom, bekkens, dwarsfluiten, piccolo’s, trompetten, schuiftrombones, baritons, saxofoons en sousafoons.

De grote kracht van de huidige vereniging is de sfeer. Dat is moeilijk te omschrijven. Wat opvalt is dat de leden voor meer dingen komen dan voor de muziek alleen. Inderdaad, ook voor de gezelligheid, maar er is ook duidelijk te merken dat men in meer dingen geïnteresseerd is dan alleen de muziek en de gezelligheid.

Sociale betrokkenheid bij het reilen en zeilen van de medemuzikanten in goede tijden en slechte tijden, bij ziekte en gezondheid, is duidelijk te proeven. Dat laatste is erg belangrijk. Het kweekt een vertrouwensband tussen de leden en dat is van grote waarde.

Meer informatie voorzitter@drumfanfarefbl.nl